Gå direkt till innehåll
Kristina Tjäder House of Dagmar, Penny Parnevik, Alexandra Krook, grundare. Foto: Olivia Åkerlund
Kristina Tjäder House of Dagmar, Penny Parnevik, Alexandra Krook, grundare. Foto: Olivia Åkerlund

Pressmeddelande -

Penny Parnevik vill hjälpa unga att hitta sin grej – idag lanseras Sparks Generation

Idag lanseras Sparks Generation, en digital kanal som hjälper unga att på ett lekfullt och inspirerande sätt, utforska olika intressen samtidigt som man lyfter fram ett antal prova-på-möjligheter runt om i landet. Allt för att underlätta för unga att få känna gemenskap, motivation och utveckla sin grej, sin Spark. Sparks baseras på amerikansk forskning kring GRIT, där slutsatsen är att en aktiv fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga. Med hjälp av unga förebilder vill man nå unga där de spenderar mycket av sin tid idag, på sociala medier. Först ut är Penny Parnevik, som själv hade svårt att hitta sin Spark i unga år.

I åldern 12 -15 år står 104 589* unga utan aktivitet med vuxen ledare efter skolan. Att så många ungdomar inte har en meningsfull fritid efter skolan var ”problemet” som Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation, ville hitta en lösning på, när hon för två år sedan började göra research kring, vikten av en meningsfull fritid och hur det kunde bidra till ökad glädje, motivation och känsla av mening för unga och därmed bli en grogrund för att få bli sitt bästa jag.

Konceptet: Sparks Generation utvecklades efter att ha tagit del av Angela Duckworths forskning kring GRIT, samt annan forskning från The Search Institute, som ligger bakom sparks-forskningen samt ett stort antal djupintervjuer och workshops tillsammans med, ungdomar i åldrarna 10-15 år. I djupintervjuerna framkom bland annat att många unga inte vet vilka aktiviteter som erbjuds lokalt där de bor. Andra tror att det är för sent för dem att börja, och man är rädd för att göra bort sig när man väl börjar.

Insikterna och workshopsen ledde till att Sparks Generation utvecklades till en digital kanal som hjälper unga att utforska olika intressen och där man också synliggör bredden av prova-på-möjligheter som finns ute i föreningslivet. Sparks Generation blir därför en dörröppnare mellan unga och inkluderande, schyssta föreningar dit unga är välkomna att utveckla sin passion, bli sedda av vuxna ledare och få gemenskap med andra.

– Tillsammans med utvalda förebilder vill vi på ett inspirerande och lekfullt sätt lyfta fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen och matcha dem med det lokala utbudet av aktiviteter och föreningar på orten, allt för att göra det lätt att bara ta med en kompis och åka dit och testa på. Svenska Volleybollförbundet och Svenska Bågskytteförbundet har redan anslutit sig, och vårt mål är att kommuner, kulturskolor, idrottsförbund och föreningar över hela landet, ska gå med i Sparks Generation framåt, berättar Alexandra Krook grundare och verksamhetschef.

Först ut är Penny Parnevik från TV-programmet Parneviks, där Penny testat på vollyboll och bågskytte. Allt filmas på ett inspirerande och lekfullt sätt, och delas på Sparks plattform. Penny Parnevik berättar;

– För mig var det en självklarhet att vara med i Sparks redan från början. Jag har själv aldrig haft en Spark, vilket var väldigt förvirrande för mig i många år. Det bästa med Sparks Generation är att man faktiskt tar bort pressen att man måste vara grym på någonting, man ska helt enkelt bara prova på olika aktiviteter för att se om man hittar något man gillar. Min spark idag är att jag brinner för barn, och att få vara med i Sparks, och få träffa så många coola barn och deras ledare, har varit en ära. Kan jag inspirera några av dem så känns det fantastiskt.

Sparks Generation är en ideell förening som finansieras genom gåvor och donationer.

Sparks Generation lanseras den 8 april på YouTube och Instagram.

* Källa: SCB, Barns levnadsförhållanden 2017.

Om Penny Parnevik
Penny Parnevik är 21 år gammal och medverkar i tv-programmet Parneviks. Penny arbetar med sociala medier och försöker använda det som ett positivt för verktyg att prata om viktiga ämnen. Barn har varit Pennys passion hela livet och planen var att studera till lärare, men nu är Penny gravid och har påbörjat resan till blivande mamma. Penny hörs också i podcasten Pillow Talk, som hon har tillsammans med sin syster Peg Parnevik, där de framförallt pratar om kärlek, med allt vad det innebär. 

Ämnen

Kategorier


Sparks Generation är en digital plattform som inspirerar unga i åldern 10-15 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Sparks Generation lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom gåvor och donatione. Bla. från Familjen Erling-Persson Stiftelse och Skandia:Idéer för Livet. www.sparksgeneration.com

Kontakter

Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641

Relaterat innehåll