Gå direkt till innehåll
Sparks Generation bryter ny mark – ger fler ungdomar tillgång till ett meningsfullt fritidsliv

Pressmeddelande -

Sparks Generation bryter ny mark – ger fler ungdomar tillgång till ett meningsfullt fritidsliv

Efter ett framgångsrikt pilotprojekt i Upplands-Bro kommun lanseras idag Sparks Generation även i Sundbyberg stad. Alla unga mellan 10 och 17 år i Sundbyberg får nu tillgång till hela kommunens utbud av kostnadsfria fritidsaktiviteter samlat på en och samma plattform. Idag har över 45% av ungdomarna i Upplands-Bro sparksapp.se.

Före pandemin saknade över en tredjedel av ungdomarna i Sverige en fritidsaktivitet, enligt siffror från Statistikmyndigheten SCB. Dålig kännedom om vilket utbud som finns och bristande ekonomiska resurser är vanliga hinder som står i vägen för att unga ska delta i aktiviteter. Med bakgrund till detta grundade Alexandra Krook den ideella organisationen Sparks Generation och tillsammans med ungdomar i Upplands-Bro kommun utvecklade de en konkret plattform där unga själva kan hitta, pröva och betygsätta fritidsaktiviteter i sitt närområde.

– Det är ett allvarligt problem att så många unga idag inte har någon fritidsaktivitet. Vi vet att fritidsaktiviteter är viktigt för ungas mentala och fysiska välmående, att det kan bidra till att bryta ensamhet och att det har en positiv effekt på ungas trivsel och motivation i skolan. Dessutom utgör det ett viktigt skydd mot missbruk och kriminalitet, säger Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation.

Genom lanseringen i Sundbybergs stad får alla ungdomar i kommunen tillgång till sparksapp.se, en webbapp där det går att hitta kostnadsfria prova-på-aktiviteter, kurser och läger inom bland annat konst, idrott, schack och programmering, anordnade av både kommunen och föreningslivet. Samtidigt får kommunen tillgång till aggregerad data kring de ungas intressen och vad de tycker om aktivitetsutbudet.

– Att ge barn och unga bättre möjligheter att hitta sin fritidsaktivitet är ett viktigt arbete, en aktiv och meningsfull fritid bidrar till personlig utveckling. Samarbetet med Sparks Generation möjliggör att fler barn och unga kan hitta sin grej samtidigt som det blir enklare för föreningar och andra aktörer att nå ut till fler, säger Per Fjällström, kulturchef i Sundbyberg Stad.

För att synliggöra plattformen rekryterar Sparks lokala ungdomsambassadörer som genom skolbesök, deltagande i aktiviteter och sociala medier inspirerar andra ungdomar till att ta del av aktivitetsutbudet.

– Det känns väldigt fint och viktigt att få vara med och bidra till att fler unga hittar aktiviteter som de brinner för, oavsett vilka förutsättningar som de har. Jag har själv haft möjligheten att utöva min spark under mer än halva mitt liv, något som gett mig en ovärderliga minnen, säger Negar Rezaei, Sparks-ambassadör och koordinator, Sparks Generation.

Sparks strävar efter att expandera sin plattform och söker kontinuerligt efter fler aktörer som vill gå samman för att skapa förutsättningar för en meningsfull fritid för fler unga.

För mer information, kontakta:

Alexandra Krook
Grundare och verksamhetschef, Sparks Generation
+46 733–34 04 07
alexandra.krook@sparksgeneration.com

Rebecka Johansson
Geelmuyden Kiese
+46 76-492 46 41
rebecka.johansson@gknordic.com

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Sparks Generation

Sparks är en ideell organisation som genom digital teknik, ambassadörer och samverkan med kommuner, föreningar och förbund hjälper unga i åldern 10-16 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av aktiviteter, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag, bland annat från Familjen Erling-Persson Stiftelse och Skandia:Idéer för Livet. www.sparksgeneration.com

Kontakter

Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641