Gå direkt till innehåll
Emil och Wilma Holmquist
Emil och Wilma Holmquist

Pressmeddelande -

Sparks Generation lanserar coronaanpassad utomhusbasket på skolgårdar över hela landet i samarbete med KFUM Sverige

Sparks Generation lanserar i samarbete med KFUM Sverige en Coronaanpassad basket-kampanj över hela landet. I tider av fysisk distansering vill man inspirera unga att komma ut, upptäcka något nytt och ha kul, trots restriktioner och begränsningar. Från Skellefteå i norr till Ystad i söder arrangeras sammanlagt 40 utomhusevent på 15 orter runt om i landet. Detta för att få unga nybörjare att testa på basket och uppmuntra dem att hitta sin grej, sin sk. Spark.

Sparks Generation inleder sommarlovet med en basket-kampanj på landets skolgårdar och basketplaner mellan den 7-18 juni. Tillsammans med KFUM Sverige och Sparks-ambassadörerna Emil & Wilma Holmquist, syskon och YouTube-stjärnor, ska unga i åldern 10-16 inspireras till att ge sig ut och testa på en ny aktivitet, hänga med kompisar och hitta en gemenskap.

Eventens upplägg har tagits fram utifrån riktlinjer och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten med anledning av covid-19 och leds av föreningarnas ungdomsledare som säkerställer att riktlinjerna följs.

Alexandra Krook grundare Sparks Generation

Alexandra Krook, grundare och verksamhetschef Sparks Generation förklarar:
─ I tider av fysisk distansering ville vi skapa en kampanj som inspirerar unga att komma ut, upptäcka något nytt och ha kul under härliga former, trots restriktioner och begränsningar. Denna utomhuskampanj visar att det går att anpassa upplägget och tillsammans med ett antal inkluderande och inspirerande föreningar så gör vi nu detta möjligt. Att få samarbeta med KFUM Sverige och tillsammans ge möjlighet att inspirera till att fler unga provar på utomhusbasket, känns fantastiskt kul! Sparks Generation brinner för att fler unga ska få en meningsfull fritid och vi hyllar alla föreningar och ungdomsverksamheter där man får vara nybörjare, utvecklas i sin egen takt, blir sedd, ha kul och känna gemenskap med andra! Första steget är dock att unga får prova sig fram - och ungdomarna uppskattar verkligen den möjligheten. Faktiskt lika mycket som en heldag på Gröna Lund!

Sparks Generation grundades 2019 baseras bland annat på amerikansk forskning kring GRIT, där slutsatsen är att en aktiv fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga. Efter att tidigare erbjudit prova-på-tillfällen inom Volleyboll, Badminton, Fäktning, Street dance, improvisationsteater och Bågskytte satsar man nu på Basket utomhus. Under hashtaggen #sparksstreetslam och på Sparks Generations YouTube-kanal och Instagram inspireras och peppas unga till att ta steget och våga testa på.

Emil Holmquist Sparks ambassadör som testat basket berättar:
─ Att hitta sin grej i livet är otroligt viktigt, och kanske allra viktigast för ungdomar. Att jobba tillsammans med Sparks Generation, som verkligen vill få ungdomar att testa på nya saker, känns otroligt skoj. Vi försöker själva ofta, i våra sociala kanaler, testa på många olika saker, och visa att det är okej, även om man inte är bra på allt. Ofta blir man förvånad över hur mycket som är faktiskt är roligt, även om man inte trodde det från början. Så det gäller helt enkelt att våga prova, det är så man hittar rätt.

Många unga saknar idag en meningsfull fritid efter skolan. Samtidigt upplever många föreningar och kommuner en stor utmaning i att nå ut. Det vill Sparks Generation ändra på genom att inspirera unga att hitta något som passar dem – i kanaler och på ett sätt som de är vana vid och med förebilder som de gillar. Under våren storsatsar man och förhoppningen är att kommuner, kulturskolor, idrottsförbund och föreningar över hela landet skall gå med i Sparks Generations plattform. Med Sparks tjänst kan man tillsammans, nå unga på ett helt nytt sätt, i en tjänst där de enkelt kan hitta olika prova-på-aktiviteter, lokalt där de bor.

– KFUM brinner för att unga ska ha en meningsfull fritid, det gör Sparks också. Ett klockrent samarbete då KFUM har föreningar över hela Sverige och Sparks har kanaler som når fram till unga. Tillsammans hoppas vi nu på att så många unga som möjligt ska prova på basket, en sport som ligger mig extra varmt om hjärtat då jag själv spelat basket i många år. Det är rolig träning, socialt och lätt att ta med sig bollen ut och bara köra, säger Emma Grzechnik Mörk, ordförande KFUM Sverige.

Viktor Johansson Grafikeriet

Emma Grzechnik Mörk, ordförande KFUM Sverige. Foto; Viktor Andersson Grafikeriet

Basketkampanjen startar 6 juni och pågår tom 18 juni. Målgruppen 10 - 16-åringar, får i Sparks digitala kanaler bland annat hänga med när Emil & Wilma utmanar varandra i basket på Fryshuset i Stockholm.

På följande orter arrangeras eventen;
Upplands-Bro, Johanneshov, Östberga, Haninge, Ystad, Skellefteå, Kristianstad, Lidingö, Huddinge, Göteborg, Stockholm city, Helsingborg, Skogås, Nässjö, Danderyd, Kista.

Här finns alla prova-på-tillfällen:https://sparksgeneration.com/


Sparks är en digital plattform där vi inspirerar unga i åldern 10-15 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag. Bla. från Familjen Erling-Persson Stiftelse, Skandia:Idéer för Livet samt Vinnova. www.sparksgeneration.com

Presskontakt

Alexandra Krook

Alexandra Krook

Presskontakt VD och initiativtagare 0733340407
Helen Iwefors Häggblom

Helen Iwefors Häggblom

Presskontakt Pressansvarig Presskontakt 0708-721990