Gå direkt till innehåll
Källa: Kulturskolan
Källa: Kulturskolan

Pressmeddelande -

Sparks Generation + Kulturskolan = Sant

Sparks Generation, en nystartad digital kanal på YouTube hjälper unga att utforska olika intressen och hitta relevanta prova-på-möjligheter, inleder samarbete med Kulturskolan Stockholm. Tillsammans lanseras Creative Sparks: en mängd kreativa aktiviteter såsom improvisationsteater, porträttmålning och street dance. Dessutom deltar Sparks Generation på Kulturskolans dag i Kungsträdgården den 22/5, där man kör improvisationsteater direkt på plats.

Sparks Generation är en ideell förening som nyligen lanserat och fungerar som en dörröppnare mellan ungdomar och inkluderande och schyssta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje och gemenskap. Med hjälp av utvalda förebilder såsom Penny Parnevik, syskonen Wilma & Emil Holmqvist lyfter Sparks fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen. Målgruppen, mellan- och högstadieungdomar, får i Sparks Generations YouTube-kanal bland annat följa med när Penny Parnevik testar street dance och Emil & Wilma Holmquist provar på improvisationsteater. Allt för att underlätta för unga att få känna gemenskap, motivation och utveckla sin grej, sin Spark.

Sparks Generation baseras bland annat på amerikansk forskning kring GRIT, där slutsatsen är att en aktiv fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga. I åldern 12 -15 år står hela 104 589* unga utan aktivitet med vuxen ledare efter skolan. Sparks Generation vill hjälpa unga att på ett motiverande och inspirerande sätt, utforska olika intressen samtidigt som man lyfter fram ett antal prova-på-möjligheter som är kostnadsfria på olika orter.

Alexandra Krook grundare och verksamhetschef Sparks Generation kommenterar:

– Angela Duckworths, amerikansk GRIT-forskare, skriver i sin bok, att det finns otaliga forskningsstudier som visar att det går bättre för barn som är involverade i aktiviteter efter skolan, på nästan alla tänkbara mätvärden. De får bättre betyg, har högre självkänsla, är mindre benägna att komma i trubbel och så vidare. Dessa effekter får du oavsett om det är sport, kultur, skolämnen, eller engagemang i scouterna. För oss blev det så självklart att vi måste hjälpa unga hitta sin passion, den där aktiviteten där de kan få utvecklas, känna glädje och mening, och få träffa nya kompisar att dela intresset med. För mig var min spark teater och därför känns det extra kul att vi nu får lyfta fram just konst och skapande - som rymmer så många spännande olika SPARKS.

Under maj-juni erbjuder Sparks Generation tillsammans med Kulturskolan i Stockholm kostnadsfria prova – på – tillfällen. Bland annat anordnas tillfällen i Tyresö, Vaxholm och Sundbyberg. Här finns alla prova-på-tillfällen

Anders Elers Ivarsson Enhetschef kvalitetsutveckling och verksamhetsstöd vid Kulturskolan Stockholm, berättar:

– På Kulturskolan vill vi att så många som möjligt ska kunna ta del av kulturupplevelser och få utrymme att upptäcka, utveckla och uttrycka sig. Detta är speciellt viktigt under tonårsperioden då du formar dig själv med dina egna tankar och värderingar. Det är bra att testa lite olika saker för att se hur du lättast hittar din passion, genom ord, rörelse, dans eller bilder. Kom och testa!

Som ett led i samarbetet deltar Sparks Generation på Kulturskolans dag i Kungsträdgården den 22 maj där Sparks egna digitala fritidsledare Hilda Stenshäll, kommer prova på improvisationsteater. I Kungsträdgården utlovar Kulturskolorna ett gediget program med bland annat Street Dance Battle, improvisationsteater, popkavalkad, blåsorkestrar, gosa med kor mm. Kulturskolans dag är kostnadsfri och pågår mellan 16.00-21.00.

Här finns Kulturskolans dag hela program;

* Källa: SCB, Barns levnadsförhållanden 2017.

För mer information kontakta:

Alexandra Krook 
Grundare och verksamhetschef
0733-340407
Alexandra.krook@sparksgeneration.com

Helen Iwefors Häggblom
Presskontakt
Helen.iwefors@sparksgeneration.com
0708-721990

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Sparks Generation
Sparks är en digital plattform där vi inspirerar unga i åldern 10-15 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag. Bla. från Familjen Erling-Persson Stiftelse, Skandia:Idéer för Livet samt Vinnova. www.sparksgeneration.com Följ Sparks Generation på YouTube och på Instagram @sparksgeneration

Om Kulturskolan
Kulturskolan Stockholm är en kommunal verksamhet vilket betyder att om du är skriven i Stockholms stad, är mellan 6-22 år så kan du gå kurser för mellan 100 och 750 kronor per kurs. Vi har både terminslånga kurser som släpps i december och augusti, men också korta skollovskurser, helgkurser och kortkurser över sommaren. Se vad du kan göra hos oss på vår hemsida kulturskolan.stockholm.se, eller på Facebook och Instagram @kulturskolansthlm.

Kontakter

Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641