Gå direkt till innehåll
Kristina Tjäder House of Dagmar, Penny Parnevik, Alexandra Krook, grundare. Foto: Olivia Åkerlund
Kristina Tjäder House of Dagmar, Penny Parnevik, Alexandra Krook, grundare. Foto: Olivia Åkerlund

Pressmeddelande -

Ny digital kanal vill hjälpa unga att hitta sin grej - idag lanseras Sparks Generation

I åldern 12-15 år står 104 589* unga utan aktivitet med vuxen ledare efter skolan. Nu lanseras Sparks Generation, en digital kanal som hjälper unga att på ett lekfullt och inspirerande sätt, utforska olika intressen samtidigt som man lyfter fram ett antal prova-på-möjligheter som är kostnadsfri runt om i landet. Allt för att underlätta för unga att få känna gemenskap, motivation och utveckla sin grej, sin Spark. Sparks baseras på amerikansk forskning kring GRIT, där slutsatsen är att en aktiv fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga.

Att så många ungdomar inte har en meningsfull fritid efter skolan var ”problemet” som Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation, ville hitta en lösning på, när hon för två år sedan började göra research kring, vikten av en meningsfull fritid och hur det kunde bidra till ökad glädje, motivation och känsla av mening för unga och därmed bli en grogrund för att få bli sitt bästa jag.

Konceptet: Sparks Generation utvecklades efter att ha tagit del av Angela Duckworths forskning kring GRIT, samt annan forskning från The Search Institute, som ligger bakom sparks-forskningen samt ett stort antal djupintervjuer och workshops tillsammans med, ungdomar i åldrarna 10-15 år.


Alexandra Krook,
grundare och verksamhetschef på Sparks Generation berättar:

– I djupintervjuerna framkom bland annat att många unga inte vet vilka aktiviteter som erbjuds lokalt där de bor. Andra tror att det är för sent för dem att börja, och man är rädd för att göra bort sig när man väl börjar. Man ska kunna vara nybörjare när man är 13 år, det kan inte vara kört, det var något som jag verkligen ville hitta en lösning på.

Insikterna och workshopsen ledde till att Sparks Generation utvecklades till en digital kanal som hjälper unga att utforska olika intressen och där man också synliggör bredden av prova-på-möjligheter som finns ute i föreningslivet. Sparks Generation blir därför en dörröppnare mellan unga och inkluderande, schyssta föreningar dit unga är välkomna att utveckla sin passion, bli sedda av vuxna ledare och få gemenskap med andra.

Tillsammans med utvalda förebilder vill man på ett inspirerande och lekfullt sätt lyfta fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen och matcha dem med det lokala utbudet av aktiviteter och föreningar på orten, allt för att göra det lätt att bara ta med en kompis och åka dit och testa på. Svenska Volleybollförbundet och Svenska Bågskytteförbundet har redan anslutit sig, och målet är att kommuner, kulturskolor, idrottsförbund och föreningar över hela landet, ska gå med i Sparks Generation framåt.

Först ut är Penny Parnevik från TV-programmet Parneviks, där Penny testat på vollyboll och bågskytte. Allt filmas på ett inspirerande och lekfullt sätt, och delas på Sparks plattform. Penny Parnevik berättar;

– För mig var det en självklarhet att vara med i Sparks redan från början. Jag har själv aldrig haft en Spark, vilket var väldigt förvirrande för mig i många år. Det bästa med Sparks Generation är att man faktiskt tar bort pressen att man måste vara grym på någonting, man ska helt enkelt bara prova på olika aktiviteter för att se om man hittar något man gillar. Min spark idag är att jag brinner för barn, och att få vara med i Sparks, och få träffa så många coola barn och deras ledare, har varit en ära. Kan jag inspirera några av dem så känns det fantastiskt.

Jan Artem Henriksson, föreläsare och expert inom motivation och självledarskap berättar och delar med sig av forskningens bästa tips kring hur man hittar sin Spark.

– Barn och ungdomar som engagerar sig i föreningslivet får bättre möjlighet att tillgodose sina psykologiska behov och ökar därmed sannolikheten att bli välmående och ansvarsfulla vuxna. Att hitta sin passion och leva efter sina värderingar, skapar meningsfullhet vilket är den bästa medicinen mot psykisk ohälsa. Alla människor har behov av att känna autonomi, kompetens och tillhörighet, och där är föreningslivet en utmärkt grogrund för att tillgodose dessa behov på ett effektivt sätt.

5 tips på hur du hittar din inre motivation och Spark:
1) Utgå från det som lockar och intresserar dig - du behöver inte vara bra på det i början!
2) Fokusera på att bli lite bättre varje gång snarare än att jämföra dig med andra.
3) Hitta lagom stora utmaningar så det känns lite läskigt, men inte för svårt.
4) Hitta andra personer som delar ditt intresse eller som kommit längre.
5) Se om du kan bidra till andras utveckling och lärande – då kommer du längre själv!

Sparks Generation är en ideell förening som finansieras genom gåvor och donationer, i styrelsen ingår bland annat Kristina Tjäder, en av grundarna av House of Dagmar och Victor Ljungberg VD Splay One.Donationer har erhållits från Skandia: Idéer för livet och Familjen Erling-Perssons Stiftelse.

Sparks Generation lanseras den 8 april på YouTube och Instagram.

* Källa: SCB, Barns levnadsförhållanden 2017.


Om Penny Parnevik 
Penny Parnevik är 21 år gammal och medverkar i tv-programmet Parneviks. Penny arbetar med sociala medier och försöker använda det som ett positivt för verktyg att prata om viktiga ämnen. Barn har varit Pennys passion hela livet och planen var att studera till lärare, men nu är Penny gravid och har påbörjat resan till blivande mamma. Penny hörs också i podcasten Pillow Talk, som hon har tillsammans med sin syster Peg Parnevik, där de framförallt pratar om kärlek, med allt vad det innebär.

Om Jan Artem Henriksson
Jan Artem Henriksson, medgrundare till SelfLeaders och Relate, föreläsare på Handelshögskolan, KTH och Harvard University samt utbildat toppchefer på bland annat Spotify, SIDA och Bonnier.

Ämnen

Kategorier


Sparks Generation är en digital kanal som inspirerar unga i åldern 10-15 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Sparks Generation är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Grundades 2017 av Alexandra Krook. Sparks Generation är en ideell förening som finansieras genom gåvor och donationer. www.sparksgeneration.com

Kontakter

Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641

Relaterat innehåll