Gå direkt till innehåll
Sparks Generation ingår avtal med Norrtälje kommun – gör fritidsaktiviteter tillgängliga för fler barn och unga

Pressmeddelande -

Sparks Generation ingår avtal med Norrtälje kommun – gör fritidsaktiviteter tillgängliga för fler barn och unga

Genom avtalet får alla unga mellan 10 och 17 år i Norrtälje tillgång till hela kommunens utbud av fritidsaktiviteter samlat på en och samma plattform. Norrtälje kommun blir den fjärde kommunen som ansluter sig till Sparks plattform.

Sparks Generation är en ideell organisation som har utvecklat en metod och digital plattform som gör det enkelt för barn och unga att utforska och välja bland olika fritidsaktiviteter som erbjuds inom kommunen, allt samlat på en inspirerande och användarvänlig digital tjänst, sparksapp.se. Sparks Generation finns sedan tidigare i Upplands-Bro, Sundbybergs stad och Sollentuna kommun. I samband med lanseringen i Norrtälje har Sparks plattform potentialen att nå ut till över 20 000 barn och unga i Region Stockholm.

– Det känns fantastiskt att Sparks plattform fortsätter att expandera så att ännu fler unga får bättre tillgång till fritidsaktiviteter. Fritidsaktiviteter är en essentiell del av arbetet för ökad psykisk och fysisk hälsa bland barn och unga, och dessutom fungerar det som en del av det brottsförebyggande arbetet, säger Alexandra Krook, grundare och verksamhetschef på Sparks Generation.

Sparks Generation samarbetar med alla lokala aktörer som är godkända av kommunen för att kunna erbjuda ett varierat utbud av aktiviteter via sin plattform. Sparks samlar även in statistik via plattformen som hjälper kommunerna att förstå målgruppens behov och önskemål. Dessutom arbetar Sparks med lokala ungdomsambassadörer som hjälper till att marknadsföra aktiviteter via sociala medier och skolbesök. Sedan årsskiftet har antalet personer som använder Sparks plattform ökat med 64 procent.

– Genom att gå samman med Sparks så hoppas vi på att få fler unga i kommunen att aktivera sig på fritiden, oavsett vilken typ av aktiviteter som intresserar dem. Fritidsaktiviteter har mängder av positiva fördelar, inte minst att minska ensamhet bland unga. Genom plattformen bygger vi en bro mellan kommunen och våra unga invånare, samtidigt som vi får hjälp att förstå och uppfylla deras behov, säger Nicklas Salmin, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Norrtälje kommun.

Plattformen kommer att finnas tillgänglig för alla unga i Norrtälje kommun i samband med sportlovet nästa år.

Ämnen


Om Sparks

Sparks Generation är en ideell organisation som hjälper barn och unga att skapa sig en meningsfull fritid, samtidigt som vi hjälper kommuner och ungdomsverksamheter att nå ut i kanaler där unga är och på en digital plattform som unga gillar. Sparks metod är skalbar och består av lokala ungdomsambassadörer som inspirerar ute i skolor och på sociala medier, samt tjänsten sparksapp.se som ger barn, unga och deras vårdnadshavare tillgång till hela det lokala utbudet av inspirerande och trygga aktiviteter, där de får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Genom en tillhörande kommunportal får kommuner kontinuerlig återkoppling i realtid från barn och unga, och underlag för att vidareutveckla utbudet baserat på målgruppens behov och preferenser. Plattformen erbjuder en bredd av aktiviteter som användarna kan utforska, oavsett om det är sport, kultur, friluftsliv eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks finns i dagsläget i Upplands-Bro, Sundbybergs stad, och lanseras inom kort i Sollentuna. Sparks grundades 2018 av Alexandra Krook och finansieras genom donationer och bidrag. Bland annat från Familjen Erling-Persson Stiftelse och Stiftelsen Skandia:Idéer för Livet, Alecta Fastigheter, samt privatpersoner som Christian Kinch (grundare av Bactiguard). För mer info: sparksgeneration.com


Kontakter

Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641

Relaterat innehåll