Gå direkt till innehåll
Gratistjänsten SPARKSAPP från Sparks Generation hjälper barn och unga i aktivitet i hela Stockholms Län i Sommar!
Gratistjänsten SPARKSAPP från Sparks Generation hjälper barn och unga i aktivitet i hela Stockholms Län i Sommar!

Pressmeddelande -

Sparks samlar i SPARKSAPP över 1000 gratis aktiviteter för barn och unga i sommar i hela Stockholms län!

Sparks Generation ("Sparks") lanserar nu initiativet Sparks Summer, där man samlar över 1000 gratisaktiviteter för barn och unga i hela Stockholms län i gratistjänsten SPARKSAPP. Här finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter, kurser och läger för att säkerställa en aktiv och meningsfull sommar för alla barn och unga!

Varför Sparks Summer?

Sparks Summer är ett initiativ för att hjälpa barn och unga att få ett härligt sommarlov oavsett hushållsekonomi eller hemsituation. "Vi vill säkerställa att varje barn har möjlighet att delta i roliga och utvecklande aktiviteter oavsett plånbok. Detta är särskilt viktigt under sommarlovet, en tid då många barn riskerar att uppleva ensamhet, stillasittande och brist på meningsfull sysselsättning. Sommarlovet är 66 dagar långt, skolan är stängd och rutiner försvinner. Föräldrar har dessutom begränsade möjligheter att vara lediga hela den långa perioden. När dessutom 17% av hushållen i Sverige lever på 60% av medianlönen är möjligheterna begränsade," säger Alexandra Krook, grundare av den ideella organisationen Sparks Generation.

Sommarlovet är en kritisk tid för att främja barns och ungas välmående och förebygga negativa beteenden. Forskning visar att meningsfulla aktiviteter bidrar positivt till den psykiska och fysiska hälsan, och ökar samhällsskyddet mot kriminalitet och missbruk. "Genom Sparks Summer vill vi öka skyddsfaktorerna genom att sprida trygga och engagerande aktiviteter där barn och unga kan ha roligt, utvecklas, träffa nya vänner och komma in i positiva gemenskaper," fortsätter Alexandra Krook.

Sparks Summer är en del av Sparks engagemang för att fler barn och unga ska komma in i trygga och utvecklande miljöer där de kan bli sedda och ha positiva förebilder. Den 1 juli 2024 börjar också kravet att gälla att alla kommuner ska ha en tydlig aktivitetsplan på plats enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete (2023:196). Här kan ett brett utbud av fritidsaktiviteter vara en av komponenterna i en sådan plan.

Vi vill också att fler drar nytta av SL kostnadsfria resor för barn och unga

Sparks vill också uppmuntra barn och unga att dra nytta av SL Lovkorts initiativ som gör det gratis för de som är födda 2006-2012 att resa under loven. Därmed försvinner ännu ett hinder för många att delta i aktiviteter. SPARKSAPP innehåller även karta och ger reseförslag. Detta gör att fler barn kan utforska och dra nytta av det stora utbudet av aktiviteter runt om i sin egen kommun och i hela Stockholms län.

Om Sparks Generation

Sparks Generation är en ideell organisation som brinner för att ge alla barn och unga möjligheten till en meningsfull fritid, både på loven och till vardags. Genom vår app, SPARKSAPP, har vi nu samlat hela utbudet av aktiviteter, kurser och läger i Stockholms län – där majoriteten av dem helt gratis. Vi arbetar för att säkerställa att varje barn har tillgång till en trygg och berikande fritid.

Citat från Alexandra Krook, Grundare av Sparks Generation:"Vi är otroligt stolta över att kunna erbjuda så många aktiviteter för barn och unga i Stockholms län. Vår ambition är att varje barn och ungdom i hela Sverige ska ha möjligheten till en aktiv, trygg och rolig sommar, och genom Sparks Summer hoppas vi kunna göra en verklig skillnad för väldigt många i sommar."

Fakta: Barn och unga i ekonomiskt utsatta hem

Antal barn och unga (0-19 år) i Sverige: 2,403,149

Antal barn och unga (0-19 år) med låg ekonomisk standard i Sverige: 414,356

(17%)

Källa: SCB, antal barn och unga med låg ekonomisk standard

2023 ökade samtal till Bris om kriminalitet med 60%, från 325 samtal till 520 samtal. 50% av samtalen handlade om gängkriminalitet. Förändringen blev särskilt tydlig under sommaren.

Källa: Bris, barnrapporten 2024

För mer information, kontakta:

Alexandra Krook
Grundare av Sparks Generation
Email: alexandra.krook@sparksgeneration.com
Telefon: 0733-34 04 07
Webbplats: sparksgeneration.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


OM SPARKS GENERATION

Genom den digitala plattformen SPARKSAPP får alla unga och deras vårdnadshavare tillgång till hela det lokala utbudet av trygga och inkluderande aktiviteter, lovprogram, kurser och läger. Genom tjänsten blir det enkelt för alla lokala ungdomsverksamheter att nå ut direkt till unga, men även att hantera närvaro, låna ut prylar, få kontakt och hantera medgivande från vårdnadshavare. SPARKSAPP marknadsförs av SPARKS egna lokala ungdomsambassadörer som inspirerar på skolbesök och på sociala medier. Med SPARKSAPP får kommuner/städer en egen portal där de kontinuerligt får realtidsdata om vad unga vill göra, vad de provar och tycker om utbudet, vilket ger förvaltningar och beslutsfattare unika möjligheter att anpassa utbudet efter ungas önskemål och behov.

SPARKSAPP ägs, utvecklas och drivs av den ideella föreningen Sparks Generation, som brinner för alla ungas möjligheter till en meningsfull fritid. Sparks Generation finansieras genom donationer och bidrag från bland andra Erling-Perssons Stiftelse, Skandia:Idéer för livet, James Burke Foundation och Alecta Fastigheter
Sparks Generation är medlem i Giva Sverige - tryggt givande och även stolt samarbetspartner till KEKS och Majblomman.
Tillsammans gör vi fritiden viktig.

Kontakter

Relaterat innehåll

Sparks lanserar en ny version av Sparksapp med utökad funktionalitet och moduler för att bidra till barn och ungas fritid

Sparks lanserar en ny version av Sparksapp med utökad funktionalitet och moduler för att bidra till barn och ungas fritid

Den ideella organisationen Sparks Generation lanserar en ny, kostnadsfri app för barn och ungdomar som gör det lättare att hitta och boka fritidsaktiviteter i sitt närområde. Samtidigt introduceras en ny kommunportal som ger fördjupade insikter i ungas fritidsengagemang, samt en fritidsgårdsmodul för smidigare hantering av närvaro och vårdnadshavarmedgivanden.

Sparks Generation ingår avtal med Norrtälje kommun – gör fritidsaktiviteter tillgängliga för fler barn och unga

Sparks Generation ingår avtal med Norrtälje kommun – gör fritidsaktiviteter tillgängliga för fler barn och unga

Sparks Generation ingår avtal med Norrtälje kommun – gör fritidsaktiviteter tillgängliga för fler barn och unga Genom avtalet får alla unga mellan 10 och 17 år i Norrtälje tillgång till hela kommunens utbud av fritidsaktiviteter samlat på en och samma plattform. Norrtälje kommun blir den fjärde kommunen som ansluter sig till Sparks plattform.

Från vä: Johan Storåkers, Alexandra Krook, Per Fjällström

Sundbybergs Stad går med i Sparks Generations Sparksapp.se – för att öka ungas tillgänglighet till en meningsfull fritid

Idag kan Sparks Generation stolt presentera nästa steg på resan i att ge Sveriges alla unga en aktiv och meningsfull fritid. Efter ett framgångsrikt pilotprojekt i Upplands- Bro kommun, växlar organisationen nu upp och inleder nu även ett samarbete med Sundbybergs stad. I dagarna signades avtalet som innebär att både Sparks metod och tjänst sparksapp.se kan lanseras under hösten.

Åsa Henell & Alexandra Krook

Sparks Generation och Majblomman inleder samarbete för att hjälpa barn i fattigdom

Sparks inleder samarbete med Majblomman för att ytterligare stärka ungas rättigheter till en meningsfull fritid. Undersökningar visar att ett av tio barn i Sverige lever i fattigdom och inte har råd med fritidsaktiviteter. Tillsammans vill nu de båda organisationerna ändra på detta. Genom partnerskapet med Majblomman kommer nu möjligheten finnas att även söka stöd för fritidsaktiviteter.