Gå direkt till innehåll
Åsa Henell & Alexandra Krook
Åsa Henell & Alexandra Krook

Pressmeddelande -

Sparks Generation och Majblomman inleder samarbete för att hjälpa barn i fattigdom

Sparks Generation inleder samarbete med Majblomman för att ytterligare stärka ungas rättigheter till en meningsfull fritid. Undersökningar visar att ett av tio barn i Sverige lever i fattigdom och inte har råd med fritidsaktiviteter. Tillsammans vill nu de båda organisationerna ändra på detta.

– Nu är det viktigare än någonsin att bidra till ungas psykiska och fysiska välbefinnande på ett inspirerande och konkret sätt. Att hjälpa unga in i en meningsfull fritid är just en sådan pusselbit. Tillsammans med Majblomman skall vi hjälpa varenda ungdom i detta land att hitta ett intresse som man tycker är kul och där man får utvecklas tillsammans med andra, oavsett socioekonomisk bakgrund, ålder eller om du är nybörjare eller inte, säger, Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation.

Sparks Generation hjälper sedan starten unga i åldern 10–16 år att få en meningsfull fritid genom att inspirera via digitala och sociala medier och där lyfta fram sina partners gratis prova-på-tillfällen via sparkapp.se. Sparks Generation är en brygga mellan unga och kommunernas ungdomsverksamheter runt om i landet. Det handlar om alltifrån konst, musik, scouting, friluftsliv, teater, sport, programmering från olika aktörer, såsom exempelvis fritidsgårdar, bibliotek, kulturskolan samt föreningslivet.

Tillsammans vill Sparks Generation och Majblomman underlätta för unga att hitta sin grej, sin ”spark” och riva alla barriärer, så att fler unga kommer in i en positiv gemenskap där de kan ha kul, utvecklas och känna gemenskap.

– För oss på Majblomman känns ett partnerskap med Sparks Generation som ett naturligt komplement till vår verksamhet. Vi arbetar för samma sak och genom detta kan vi nå ut till ännu fler unga som behöver ekonomiskt stöd för en aktiv fritid. Hos oss kan barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till, ansöka till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan till exempel gälla ett par fotbollsskor, avgiften till fritidsaktivitet eller ett busskort, säger Åse Henell, generalsekreterare på Majblomman.

Efter att ha genomfört en lyckad pilot tillsammans med Upplands-Bro kommun växlar nu organisationen upp rejält och lanserar tjänsten sparksapp.se i hela 14 kommuner* runt om i landet. Tillsammans med Majblomman görs också en kartläggning av det lokala utbudet för att undersöka utbudet för nybörjare, i åldrarna 10–16 år, i dessa kommuner.

Genom partnerskapet med Majblomman kommer nu möjligheten finnas att även söka stöd för fritidsaktiviteter för dem som är ekonomiskt utsatta. Sparks Generation kommer också informera och uppmana föreningar som går med i sparkapp.se att stötta unga i ansökningsprocessen.

Före pandemin så saknade över var tredje ungdom en regelbunden fritidsaktivitet. Många unga känner inte till vilket utbud som finns där just de bor, många tror sig inte heller vara välkomna som nybörjare efter 10 års ålder och en del har heller inte råd**. Sparks Generation vill vara både inspiratör och dörröppnare till ett brett utbud av aktiviteter där unga kan känna sig både trygga, välkomna och ha kul tillsammans med andra jämnåriga.

Som ett led i samarbetet startar Sparks Generation en egen Majblomma-insamling på sociala medier öronmärkt för ungas fritidsaktiviteter.

* Eskilstuna, Falkenberg, Flen, Halmstad, Hudiksvall, Järfälla, Jönköping, Katrineholm, Laholm, Lidingö, Söderhamn, Värnamo, Örebro och Örnsköldsvik.
** Enligt Sparks Generations undersökning gjord av SIFO från 2019.


För mer information kontakta:

Helen Iwefors Häggblom
Pressansvarig
0708–72 19 90
Helen.iwefors@sparksgeneration.com

Alexandra Krook
Grundare och verksamhetschef
0733–34 04 07
Alexandra.krook@sparksgeneration.com

Liv Landell Major
Pressansvarig Majblomman
0708-74 27 13
liv.landell@majblomman.seOm Majblomman

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner.

Ämnen

Kategorier


Om Sparks Generation

Sparks är en ideell organisation som genom digital teknik, ambassadörer och samverkan med kommuner, föreningar och förbund hjälper unga i åldern 10–16 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av aktiviteter i webbappen sparksapp.se Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen där unga får utvecklas och ha kul i gemenskap med andra. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag. Bla. från Erling-Persson Stiftelse och Skandia:Idéer för Livet. Utsedda till Årets Idé För Livet 2020. Läs mer på sparksgeneration.com


Kontakter

Alexandra Krook

Alexandra Krook

Presskontakt VD och initiativtagare 0733340407
Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641

Relaterat innehåll