Gå direkt till innehåll
Sparks Generation vinner priset: Årets Idé för Livet

Pressmeddelande -

Sparks Generation vinner priset: Årets Idé för Livet

Sparks Generation vinner priset för Årets Idé för Livet 2020 som delas ut av stiftelsen Skandia: Idéer för livet. Priset delas ut till den som har en idé med stor potential för att lösa en samhällsutmaning. Sparks arbete för ungas rätt till en meningsfull fritid med möjlighet att växa och utvecklas vägde tungt.

I dagarna delade stiftelsen Skandia: Idéer för Livets årliga pris ut. Priset initierades 2017 och har till syfte att lyfta särskilt betydelsefulla initiativ som arbetar för att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet för barn och unga. För Sparks Generation kom priset som en mycket uppskattad överraskning.

Alexandra Krook, grundare till Sparks Generation mottog priset via en digital ceremoni berättar;

- Det känns oerhört stort. Vi är en startup bland ideella organisationer som använder digitala och sociala medier, där vi tillsammans med helt magiska gymnasieungdomar inspirerar unga att hitta något meningsfullt att göra på sin fritid. Genom att peppa dem i kanaler de befinner sig, hjälper vi dem att hitta sin SPARK, sin gemenskap där de kan växa, bli sedda och känna gemenskap med andra. Att få ett pris som detta visar att det vi gör är rätt och att vi uppmärksammas för vårt arbete känns fantastiskt.

En av anledningarna bakom priset är Sparks nylanserade app, Sparksapp.se som ger 10–16-åringar tillgång till en bredd av aktiviteter med konkreta prova-på-erbjudanden, dit man är välkommen som nybörjare. Alla aktiviteter i sparksapp.se är kostnadsfria oavsett vad man vill göra. Sparksappen fungerar som en inspirations- och fritidsplattform där Sveriges kommuner, förbund och föreningar ges möjlighet att enkelt nå en bred, ung publik. I appen finns alla typer av aktiviteter inom konst, kultur, sport, kända som okända och genom direkt återkoppling från målgruppen får man underlag för att utveckla sin ungdomsverksamhet, och därmed växa igen.

Priset delas ut för tredje året i rad och instiftades med anledning av stiftelsens 30-årsjubileum 2017. Juryn utgörs av stiftelsens styrelse. 

Juryns motivering löd:
”Många unga saknar en regelbunden fritidsaktivitet efter skolan. Det kan leda till såväl fysisk som psykisk ohälsa. Det motarbetar Sparks Generation genom att inspirera till ökad glädje, motivation och en meningsfull fritid. Sparks Generation har på kort tid utvecklat en metod som på ett effektivt och tilltalande sätt gör att barn och unga kan hitta sin gnista, sin ”Spark” för något de vill göra, för sin egen skull. Sparksappen och kvalitativ effektmätning gör också att verksamheten kan presentera och påvisa tydliga sociala effekter”.

Läs mer här; Idéerförlivet

För mer information kontakta:

Alexandra Krook
Grundare och verksamhetschef
0733–340407
Alexandra.krook@sparksgeneration.com

Helen Iwefors Häggblom
Pressansvarig
0708–72 19 90
Helen.iwefors@sparksgeneration.com

Ämnen

Kategorier


Sparks är en digital plattform där vi inspirerar unga i åldern 10-16 år, att hitta sin grej och sedan matcha den med det lokala utbudet av föreningar och aktiviteter. Vi är dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Vi lyfter fram både nya, okända och kända aktiviteter, oavsett om det är sport, kultur eller skolämnen. Det viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem. Sparks grundades 2017 av Alexandra Krook och är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag. Bla. från Familjen Erling-Persson Stiftelse, Skandia:Idéer för Livet samt Vinnova. www.sparksgeneration.com

Kontakter

Rebecka Johansson

Rebecka Johansson

Presskontakt Presskontakt +46 (0)76 492 4641

Relaterat innehåll

Sparks Generation lanserar Sparksapp.se – framtidens fritidsplattform för unga

Sparks Generation lanserar Sparksapp.se – framtidens fritidsplattform för unga

​Sparksapp.se är framtidens fritidsplattform för unga som vill hitta något att göra på fritiden. Appen ger 10-16-åringarna tillgång till en bredd av aktiviteter med konkreta prova-på-erbjudanden, dit man är välkommen som nybörjare. Som första kommun i landet lanseras tjänsten i Upplands-Bro med målsättningen att bli Sveriges bästa kommun för unga.

Alexandra Krook Sparks Generation, Sofia Karakatsanis Andersson hallon

Sparks och hallon inleder samarbete i syfte att hjälpa unga hitta sin fritidsaktivitet

Mobiloperatören hallon går in som sponsor av Sparks Generation, som verkar för att göra det lättare för tonåringar att hitta en lämplig fritidsaktivitet som passar dem. Med stödet från hallon kommer Sparks att kunna möjliggöra för fler ungdomsverksamheter, inom såväl sport som kultur och skapande, att nå ut med sina aktiviteter mot ungdomar och välkomna dem att prova-på.

Sparks ambassadörer tillsammans med Emil Henrohn

Sparks i samarbete med KomTek och influencern Emil Henrohn för att få unga att testa på programmering

Den 16 mars kickar den kommunala teknikskolan KomTek och Sparks Generation igång en nationell kampanj tillsammans med den populära Tik Tokaren Emil Henrohn. ”Vi vill bidra till att ta bort både fysiska och mentala hinder så att fler ungdomar på fler platser vågar sig på programmering och de möjligheter det erbjuder, och gärna fler tjejer”, säger Fia Juréen på KomTek.

Från vä: Johan Storåkers, Alexandra Krook, Per Fjällström

Sundbybergs Stad går med i Sparks Generations Sparksapp.se – för att öka ungas tillgänglighet till en meningsfull fritid

Idag kan Sparks Generation stolt presentera nästa steg på resan i att ge Sveriges alla unga en aktiv och meningsfull fritid. Efter ett framgångsrikt pilotprojekt i Upplands- Bro kommun, växlar organisationen nu upp och inleder nu även ett samarbete med Sundbybergs stad. I dagarna signades avtalet som innebär att både Sparks metod och tjänst sparksapp.se kan lanseras under hösten.

Åsa Henell & Alexandra Krook

Sparks Generation och Majblomman inleder samarbete för att hjälpa barn i fattigdom

Sparks inleder samarbete med Majblomman för att ytterligare stärka ungas rättigheter till en meningsfull fritid. Undersökningar visar att ett av tio barn i Sverige lever i fattigdom och inte har råd med fritidsaktiviteter. Tillsammans vill nu de båda organisationerna ändra på detta. Genom partnerskapet med Majblomman kommer nu möjligheten finnas att även söka stöd för fritidsaktiviteter.